Epa 300 + DHA 200
Podpůrná léčba roztroušené sklerózy. Formule obsahující důležité
mastné kyseliny pro prevenci srdečně cévních onemocnění,
infarktu myokardu a pro podporu centrálního nervového systému,
pro zlepšení pružnosti cévních stěn a pro zlepšení funkce
oběhové soustavy
Rybí tuk obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny –
EPA (eikosapentaenovou kyselinu) a DHA (dokosahexaenovou
kyselinu).
Většina přípravků z rybího tuku má 18% EPA a 12% DHA, neboli
celkem 30% omega-3 mastných kyselin. Tyto omega-3 mastné
kyseliny, na rozdíl od omega-3 mastných kyselin zjištěných
v oleji ze lněného semínka a v ostatních rostlinných olejích
(alfa linolenová kyselina), udržují v krvi správnou hladinu
triglyceridů (vysoká hladina triglyceridů je obecně spojena
se zvýšeným rizikem srdečních chorob) a mohou zabránit
postupu aterosklerózy. EPA a DHA zamezují zvýšenému srážení
krve.
EPA a DHA mají rovněž protizánětlivé účinky.
Proto je rybí
tuk používán pro zlepšení různých zánětlivých stavů,
jako je Crohnova nemoc a revmatoidní artritida. Některé
zprávy
uvádějí, že produkty z rybího tuku pomohly lidem s nemocemi
ledvin a že mohou chránit proti chronické obstrukční
chorobě bronchopulmonální. Omega-3 mastné kyseliny v
rybím tuku
pomáhají vyvažovat omega-6 mastné kyseliny, které se
nacházejí většinou
v rostlinných olejích. Pokud jsou tyto dvě skupiny mastných
kyselin v nerovnováze, tělo vylučuje látky, které způsobují
záněty.
Lidé zřejmě produkují více těchto zánětových
látek, když zažívají psychické stresy (např. školní
zkoušky). Při nerovnováze mastných kyselin se zánětlivá
reakce
na
stres
zvětšuje. Omega-3 mastné kyseliny jsou zapotřebí pro
tvorbu prostaglandinů. Prostaglandiny jsou látky podobné
hormonům
produkovaným v těle, které regulují rozšiřování cév,
zánětlivé reakce a další důležité procesy. Opakované
namátkové pokusy
zjistily, že omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku
pomohly léčit lidi s Raynaudovou nemocí, která se projevuje
poruchami
prokrvení rukou. Schizofrenie je spojována s abnormalitami
v metabolismu mastných kyselin a předběžné výzkumy
naznačují, že podávání rybího tuku může pomoci lidem
se schizofrenií
DHA je nezbytná pro zrak kojenců. Vědci
nyní zkoumají tento vztah, aby lépe pochopili, nakolik
je DHA nezbytná.
EPA
a DHA rovněž regulují imunitu, pravděpodobně jako
důsledek jejich vlivu na produkci prostaglandinů. V důsledku
těchto účinků pomohl rybí tuk předejít několika typům
rakoviny.
Předběžným důkazem je rovněž to, že omega-3 mastné
kyseliny z rybího tuku mohou pomáhat v regulaci srdečního
rytmu.
EPA
a DHA údajně pomáhají předcházet srdečním arytmiím.
Výskyt EPA a DHA se nalézají v makrelách, lososech,
sledích,
sardinkách, černých treskách, sardelkách, tuňácích
a
ostatních rybách.
Tuk z tresčích jater obsahuje velké množství
EPA a DHA. Produkty z rybího tuku většinou obsahují 18?%
EPA
a 12?%
DHA, ačkoliv
jsou občas k dostání čistší (tj. s vyšším obsahem
EPA a DHA) produkty z rybího tuku. Ve velmi omezené
míře
se i
omega-3
mastné kyseliny z rostlinných zdrojů, jako např.
olej
z lněného semínka, mohou přeměnit v EPA. Potenciální
nedostatek
Tzv.
„primitivní” strava má mnohem vyšší hladiny EPA
a DHA než moderní strava. V důsledku toho někteří vědci
a
lékaři věří, že většina lidí, kteří požívají typickou
západní
stravu,
konzumují spíše nižší než doporučené dávky EPA
a
DHA. Nejméně
čtyři studie prokázaly sníženou hladinu omega-3
mastných kyselin v krvi u lidí s depresí. Snížená hladina
omega-3 mastných kyselin byla zjištěna v kloubním mazivu
a
v krvi lidí s revmatoidní artritidou.
Obvyklé dávkování
Především
zdraví lidé, kteří často jedí tučné ryby (několikrát
týdně) nemají zapotřebí konzumovat další množství
rybího tuku.
Vedlejší účinky, interakce Přestože lidé s chorobami
srdce a diabetem
zaznamenávali často zlepšení po podávání rybího
tuku,
měly by obě skupiny konzultovat se svým lékařem
užívání více
než 3g rybího tuku denně po dobu několika měsíců.
U některých
lidí, kteří užívají rybí tuk, může dojít ke zvýšení
hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Zvýšení hladiny
cukru zřejmě
částečně závisí na množství užitého rybího tuku.
Některé důkazy nasvědčují tomu, že přidáváním vitaminu
E do
rybího tuku lze předejít zvýšení hladiny cukru
v krvi následkem
konzumace rybího tuku. Při některých výzkumech
bylo občasnému zhoršení metabolismu cukru způsobenému
přípravky
s rybím
tukem možno předejít 1,5 hodiny trvajícím lehkým cvičením
třikrát týdně.
U lidí, kteří užívali rybí tuk zároveň
s 15g pektinu denně, bylo zaznamenáno snížení LDL cholesterolu.
To svědčí o tom, že pektin může přemoci občasné
problémy
se zvýšením LDL cholesterolu u lidí, užívajících
rybí tuk. Rovněž je možno předejít zvýšení LDL-cholesterolu
způspbeno
konzumací EPA a DHA užitím česnekových přípravků
(nebo případně
zahrnutím česneku do stravy). Složení: Rybí
olej (kyselina eikosapentaenová 300 mg a dokosahexaenová
200 mg), želatina,
čištěná voda, glycerin.
Dávkování: 3 tobolky 1× denně s jídlem.
.
.