Guduchi se zázvorem - překyselení organismu
Kdy pomáhá: výborný proti překyselení organismu
čaj lze užívat jako chutný denní nápoj při fyzické a
psychické vyčerpanosti účinně zvyšuje imunitu organismu
má výrazné protinádorové účinky (při léčbě i v prevenci)
povzbuzuje činnost jater a ledvin pomáhá odstraňovat
kožní afekce, čistí krev (zlepšuje metabolické pochody)
výborně působí při střevních katarech vč. katarů infekčního
původu zlepšuje paměť a soustředění je vhodný k doléčení
po těžkých chorobách mírně snižuje hladinu cukru při
dlouhodobějším užívání slouží jako afrodisiakum.
Guduchi je vznikající vysokohorský himálájský čaj z chebule
srdčité, sbíraný v Nepálu. Tento bylinný čaj je také prodáván
pod obchodním názvem Himal, další název této byliny je
Tinospora Cordifolia. V sanskrtu se rostlina nazývá amrit,
což se překládá jako „nektar nesmrtelnosti“. Tento vznešený
název si rostlina vysloužila svojí všestrannou užitečností
a vlastnostmi posilujícími imunitní systém.
Složení: Tinospora
cordifolia (chebule srdčitá), Zingiber officinale (zázvor
obecný), Ocimum sanctum (bazalka posvátná), Rubia cordifolia
(moena srdčitá), Cinnamomum zeylanicum (skořice ceylonská),
Elettaria cardamomum (kardamom pravý) Dávkování: 1 až
2 šálky za den. 1 čajovou lžičku nasypeme do 250ml vroucí
vody, povaříme 2 min (je možné též jen spařit a nechat
odstát). Lze přisladit. .