Mořské řasy - Kombu Muso.



Další informace >>>>
klikni na banner vpravo >>>>
Dobrá cena >>>>
Zkušenosti >>>>



Mořské řasy
- Kombu Muso

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. U nás však mořské řasy nebývají součástí denního jídelníčku.

Jednou z příčin může být i nedostatečná informovanost o obsahu látek nezbytných pro lidský organismus, o způsobu jejich přípravy a použití. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů; tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, B2, B12, C).

Jsou ceněny též pro obsah minerálních látek (vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík). Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina.

Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (IZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin jako je maso, cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky. Řasy působí zásadotvorně. Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek.

Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým "čistícím prostředkem" na naši znečištěnou stravu. Mořské řasy se výrazně podílejí na snižování cholesterolu. Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob, např.: vysoký krevní tlak, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové i gynekologické. Hlubokomořská rostlina KOMBU rostoucí ve studených vodách severních moří. Nejkvalitnější KOMBU roste ve velkých hloubkách oceánských proudů.

Tvoří tuhé zelené listy široké 2 - 3 cm, které dorůstají několikametrové délky. 100 g KOMBU obsahuje: 800 mg vápníku, 430 j. vit. A, 1,8 g niacinu, 7,3 mg bílkovin. Řasa obsahuje i kyselinu algináovou, která jí dává příjemnou chuť. Kyselina pomáhá organismu zbavit se cholesterolu, vyrovnávat krevní tlak, příznivě ovlivňuje metabolismus.

Navíc ochraňuje organismus před vstřebáváním kadmia a stroncia. Příprava: Před použitím řasu omyjeme a namáčíme nejlépe přes noc, nejméně však půl hodiny. Vaříme, dokud nezměkne (až 60 min.). Organismus řasu dobře využije, je-li zcela měkká. Řasu doporučujeme vařit společně s luštěninami, které změknou v mnohem kratší době a jsou stravitelnější. Vaří-li se v polévce, nesmí v ní zůstat příliš dlouho (jen 10 min.), protože pak přehluší všechny ostatní chuti. Jako koření se používá usušená v troubě a rozdrcená na prášek k ochucení polévek a salátů. .