Mořské řasy - Kombu Muso
Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob.
Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako
zahradní zelenina. U nás však mořské řasy nebývají součástí
denního jídelníčku.
Jednou z příčin může být i nedostatečná
informovanost o obsahu látek nezbytných pro lidský organismus,
o způsobu jejich přípravy a použití. Mořské řasy jsou nejčistším,
nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem
lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů; tělu dodávají
tolik potřebné vitamíny (A, B2, B12, C).
Jsou ceněny též
pro obsah minerálních látek (vápník, zinek, hořčík, železo,
jód, chróm, sodík). Obsahují 10x až 20x více minerálů než
zelenina.
Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (IZIKI,
WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko. Zatímco
vápník z
mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas
si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené
v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu vznikajících
nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin jako je maso,
cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky. Řasy působí zásadotvorně.
Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních
a chemických látek.
Odnímají z těla těžké kovy včetně olova,
rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým "čistícím prostředkem" na
naši znečištěnou stravu. Mořské řasy se výrazně podílejí
na snižování cholesterolu. Používají se jako prevence nebo
stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních
chorob, např.: vysoký krevní tlak, arterioskleróza, alergie,
revmatismus, poruchy nervové i gynekologické. Hlubokomořská
rostlina KOMBU rostoucí ve studených vodách severních moří.
Nejkvalitnější KOMBU roste ve velkých hloubkách oceánských
proudů.
Tvoří tuhé zelené listy široké 2 - 3 cm,
které dorůstají několikametrové délky. 100 g KOMBU obsahuje:
800 mg vápníku,
430 j. vit. A, 1,8 g niacinu, 7,3 mg bílkovin. Řasa obsahuje
i kyselinu algináovou, která jí dává příjemnou chuť.
Kyselina
pomáhá organismu zbavit se cholesterolu, vyrovnávat krevní
tlak, příznivě ovlivňuje metabolismus.
Navíc ochraňuje
organismus před vstřebáváním kadmia a stroncia. Příprava:
Před použitím
řasu omyjeme a namáčíme nejlépe přes noc, nejméně však
půl hodiny. Vaříme, dokud nezměkne (až 60 min.). Organismus
řasu
dobře využije, je-li zcela měkká. Řasu doporučujeme vařit
společně s luštěninami, které změknou v mnohem kratší
době a jsou stravitelnější. Vaří-li se v polévce, nesmí
v ní
zůstat příliš dlouho (jen 10 min.), protože pak přehluší
všechny
ostatní chuti. Jako koření se používá usušená v troubě
a rozdrcená na prášek k ochucení polévek a salátů.
.