Lékořicová tyčinka - lékořice
Lékořicová tyčinka pro „zdravé“ mlsání. Lékořice má protivirové
účinky, může pomáhat při zvládání stresu a příznivě působit
na trávení. Vyrobeno ve Finsku.
Lékořicová tyčinka pro "zdravé" mlsání. Lékořice má protivirové
účinky, může pomáhat při zvládání stresu a příznivě působit
na trávení. Vyrobeno ve Finsku. Složení: Melasa, pšeničná
mouka, invertní sirup, lékořicový extrakt, barvivo (medicinální
uhlí), aroma anýzu Dávkování: 1 tyčinka občas, příp. denně
dle chuti Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra L.) - lidově
zvaná sladké dřevo. Patří mezi nejstarší léčivé rostliny.
Pocházi z Blízkého východu, u nás se zřídka pěstuje. Vlastní
drogu tvoří kořen lékořice (radix liquiritiae), ten se
loupe a zbavuje zevní vrstvy, aby účinné látky v něm obsažené
se
snáze vyloužily. Kořen lékořice obsahuje řadu účinných
látek saponinového charakteru (glycyrhizin), dále flavonoid
liquiritin,
škrob, cukry pryskyřice a hořčiny. Sbírá se kořen, doba
sběru září - říjen.
Použití: Droga se používá především
jako prostředek
usnadňující odkašlání a rozpouštějící hleny, dráždí žaludeční
sliznici, působí mírně projímavě a močopudně. Extrakty
z kořene lékořice se používají při léčbě žaludečních
a dvanácterníkových
vředů. Kořen jako takový bývá oblíbenou součástí nejrůznějších
čajových směsí, zejména určených proti kašli a používaných
při žaludečních a zažívacích potížích. V lidovém léčitelství
se nejvíce používá jako prostředek proti kašli a chrapotu,
dále při zácpě a revmatismu. Má také rozsáhlé použití
v potravinářském průmyslu při výrobě limonád a některých
druhů piv. Díky své
sladké chuti se využívá k výrobě cukrovinek proti kašli
a chrapotu. Dlohodobé používání lékořice není vhodné,
protože
nepříznivě ovlivňuje iontovou rovnováhu a vylučování
vody z těla. .