L-carnitin L carnitin - redukce tukové tkáně
Přípravek je určený k redukci tukové tkáně - intenzivnímu
spalování tuků a současně k zajištění rychlé regenerace po
výkonu. L-carnitin snižuje obsah kyseliny mléčné ve svalech
a zabraňuje jejímu ukládání a tím následně omezuje příčinu
svalové únavy.
L-carnitin pracuje jako nitrobuněčný přenašeč,
který usnadňuje transport molekul mastných kyselin do mitochondrií
a tím napomáhá účinnější tvorbě energie z tuků. Redukcí tukových
zásob tedy současně vzniká energie, kterou je možné využít
pro sportovní výkon. Přípravek je vhodný i pro zlepšení vytrvalosti.
Chróm zvyšuje účinnost carnitinu, působí na hladinu inzulínu
a reguluje hladinu krevního cukru. Projevem této regulace
je snížení chuti na sladké.
Přípravek je vhodný při: veganství, kdy zásadní omezení
konzumace všech potravin živočišného původu (nejvíce karnitinu
se totiž
nachází v mase, sýrech a vejcích) způsobuje jeho nedostatek
střední a pokročilý věk - dochází ke ztrátě svalové hmoty
a vzestupu hmoty tukové pohlaví - ženy, které mají málo
karnitinu přibírají tuk nadměrná fyzická aktivita - karnitin
potřebují
např. vytrvalci hladovění - při redukčních dietách je karnitin
nejdůležitější účinnou a současně ochrannou látkou zranění
a operace - karnitin je látkou zlepšující průběh rekonvalescence
těhotenství, kojení a první měsíce života kojence - dostatek
karnitinu je pro tato období velmi důležitý
Konzumace karnitinu "šetří glykogen", což je velmi důležité především pro sportovce.
Snižuje tvorbu kyseliny mléčné( laktátu) v průběhu fyzické zátěže vysoké intenzity,
uplatní se tedy nejen u vytrvalců.
Po ukončení výkonu urychluje regeneraci.
Karnitin souvisí s činností štítné žlázy. Ta reguluje
tvorbu energie a pokud je její činnost
snížena, projeví se to přibýváním na hmotnosti ve formě tuku. Karnitin omezuje
nepříznivé důsledky vzniku přebytku amoniaku při poruchách ledvin nebo při
hladovění a extrémní fyzické zátěži. Karnitin zvyšuje
aktivitu mozku vlivem na produkci
některých přenašečů vzruchů (např. GABA, Taurin), působí jako antioxidant.
Všechny uvedené vlastnosti karnitinu jsou prokázány experimentálně
i v praxi. (RNDr.
Petr Fořt,CSc.) Složení: Čištěná voda, fruktóza, extrakt z brusinkové šťávy,
L-carnitin, glycin, sorban draselný, kyselina citrónová, vitamin B6.
Dávkování:
Pro dosažení dostatečného účinku karnitinu je podávání dávek nad 500 mg pro
dospělého a minimálně 300 mg pro děti od 3 do 10 let.
Dlouhodobé podávání nevede k návyku.
K docílení významného " léčebného" účinku karnitinu je nutné dávky zvýšit až
na 1,5 g denně. (RNDr. Petr Fořt, CSc.) Účinnost Carnitinu při redukci váhy
se zvyšuje při fyzické námaze.
.